Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Duna-korzó

A Dunakorzó

A díszes kandeláberekkel ékesített, padokkal ellátott sétány nagyjából száz évvel ezelőtt épült ki. Sétára és a Dunai panoráma élvezetére egyaránt csábít.

A klasszicista pesti Duna-partot már a múlt század második felében is nagy szállodák szegélyezték. Ide építették a Carlton, a Bristol, a Hungária és a Ritz szállodát, s mindegyikük pont olyan magas volt, mint az egyetlen, a második világháború után is megmaradt épület, a Thonet-ház a Vigadó tér sarkán. Ezek előtt a szállodák előtt alakult ki az új sétatér, a Korzó.

 

petofi-szobor.jpgEzen a szállodasoron nem kevesebb mint kilenc, a folyóra néző kávéház működött. A teraszok teljesen egymásba értek. Tavasztól őszig ide jártak sétálni a legkülönbözőbb társadalmi állású emberek, és egyáltalán nem csak a környékről. Pest kisváros korából maradt meg ez a szokás, ide kijönni, s az ismerősökkel szót váltani. Három korzója volt Budapestnek, de ez volt a legfontosabb és a legnépesebb. A másik kettő a Váci utca, illetve a budai Bástyasétány volt - oda is eljutunk a mai séta során. A Dunakorzón nem voltak merev szabályok, felületes, vagy csak vélt ismeretség is feljogosított a köszönésre, netán a beszélgetésre. Egy bohém íróról mesélik, hogy egy nap korzózás közben melléje csapódott egy fiatalember, s együtt sétálgattak, beszélgettek tovább. Egyszer csak valaki köszönt az írónak, mire az ifjú izgatottan megkérdezte ki volt az. "Honnan tudjam, hiszen azt sem tudom, te ki vagy!" Esténként különösen szép és világvárosias volt a sok kivilágított kávéház. Majd mindegyikben szólt a zene, az ország legjobb cigány- illetve jazz-zenészei játszottak itt. A kivilágított teraszoktól tisztes távolságban, már a homályban üldögéltek megilletődötten azok, akik a külvárosokból zarándokoltak ide zenét hallgatni, de akiknek kávéházra nem tellett.

 

Most, hogy újra kiépült a szállodasor, a korzó kezd feltámadni tetszhalálából. Most elsősorban turisták sétálnak erre, de mintha lassanként visszaszoknának a budapestiek is, elsősorban az idősebbek. Újra elkészítették a "Buchwald-székek" másait is, de már nem kell 20 fillért fizetni a leülésért a bortáskás "Buchwald-néninek".

 

Egy bájos királylány


kiralylany.jpgFurcsa, de sok turista azt hiszi, már legalább egy évszázada csücsül a 2-es villamos korlátján "A kis királylány", Marton László bronzszobra, pedig csak 1990 óta látható itt. Miközben a hazai szakma erősen vitatta az alkotás értékeit, Károly walesi herceg annyira megszerette a bronz királylányt, hogy szert tett egy másolatra, később pedig meghívta a művészt Londonba, ahol egyéni kiállítást rendeztek a műveiből.